Wat cola en sinaasappelsap gemeen hebben

Nou mensen, sinaasappelsap (lees: vers gesperst sinaasappalsap, jus d’orange, vers geperste jus, sinaasappelsap uit pak, sinaasappelsap met vruchtvlees en andere benamingen) en cola (lees: frisdrank in de breedste zin van het woord*) zijn even ongezond. Dat is dus wat ze gemeen hebben. Gemeen is het trouwens ook. Ik leg uit:

Cola versus sap
Ik noemde hierboven al ‘frisdrank in de breedste zin van het woord’. Hier bedoel ik eigenlijk alle zoetige dranken die je maar kunt verzinnen: appelsap, ranja/siroop/aanmaaklimonade (ja ook als je er maar een beetje van in je glas doet, dat is namelijk ook de bedoeling van siroop), perensap, verse sapjes van de AH/Lidl/Jumbo, bitter lemon, tonic, sinas, multivitamine sap, vitaminewater, sportdrankjes (zoals AA) en andere niet genoemde frisdranken en fruitsappen.

Suikerbom
Beide dranken bevatten een hoog suikergehalte. Cola en frisdrank snap je hopelijk wel; het basisingrediënt is namelijk suiker. Maar de sinaasappelsap dan? Wordt daar dan suiker aan toegevoegd? Kan ik dan dus toch beter zelf persen? Nee. Er wordt geen suiker toegevoegd. Nee, je kunt ook niet beter zelf gaan persen. Ga maar na, hoeveel sinaasappels pers jij uit om een gemiddeld glas gevuld te krijgen? Op zijn minst twee grote sinaasappels. Twee sinaasappels bevatten ongeveer 19 gram fruitsuikers (=suiker) en dat is omgerekend 5 suikerklontjes per glas. Dat zit dus ook in jouw vers geperste jus. En zoveel zitten er ook in een glas cola. En nu mag je: Oh Ah!

Vloeibare calorieën en verzadiging 
Ik hoor je denken: maar in sinaasappelsap zitten toch vitamines en vruchtvlees? Klopt. Maar dat weegt nooit op tegen het hele grote nadeel dat kleeft aan ‘vloeibare calorieën’ die in beide dranken ruimschoots aanwezig zijn. Vloeibare drankjes verzadigen eigenlijk per definitie niet. Je lichaam neemt de suiker uit sap direct op in het bloed omdat ze in vloeibare vorm zijn. Als je fruit eet, gaat de opname in het lichaam veel trager en het verzadigt dan dus ook beter. Stel je maar eens voor: 1 glas sap versus een paar stukken fruit.

Gebit
Daarnaast -iemand moet die open deur intrappen- is het natuurlijk vreselijk slecht voor je tanden. Dit geldt voornamelijk als je sapjes en frisdranken over de gehele dag drinkt. Elke keer een zuuraanval op je gebit, da’s niet best. Onze kindertjes van tegenwoordig hebben de slechtste gebitten ooit. De tandartsen sloegen hierover al eerder alarm. Vooral deze kleine apen krijgen heel wat sapjes aangeboden (diksap!) door hun ouders, omdat ze geen idee hebben.

Slecht voor hart en vaten
Huh?! Dit was toch geen artikel over vet? Nee, maar toch hebben suikers een hele ongunstige uitwerking op ons hart. Nieuws voor Diëtisten plaatste hier 29 januari een artikel over.

Conclusie: water zeker?
Ja. Gaarne. En thee. En met mate koffie. Doe jezelf en je lichaam een lol en gebruik fruit vooral waarvoor het bedoeld is: pellen, kauwen en doorslikken. En niet klok-klok-klok 2-3 stuks fruit in je klink gieten. Maar besef ook dat we heel panisch staan tegenover suiker toevoegen, terwijl een kop thee met 2 suikerklontjes altijd nog beter is dan 1 glas (versgeperst of instant) sap. Ik herhaal: een kopje thee met een schepje suiker of theelepeltje honing bevat veel minder suiker dan een glas sap!

En nu weg met die sinaasappelpers?
Nou, ik hoop dat je je in ieder geval meer bewust wordt van de nadelen van sap. Misschien wil je het om deze reden liever niet meer elke dag drinken, maar alleen nog op de zondagmorgen omdat je het gewoon onmeunig lekker vindt. En onthoud voor altijd: fruit moet je niet drinken, maar eten!

*Spa rood is een uitzondering, evenals ligt/zero frisdranken. Van laatstgenoemde ben ik geen voorstander; frisdrank krijg ik namelijk nooit en te nimmer in mijn visie Voed Jezelf gefietst. Als je wil afvallen of op je calorie-inname wil letten, kunnen deze dranken uit praktisch oogpunt wel worden ingezet.