Eet jij genoeg vet?

Stel, je eet ongeveer 2000 kcal per dag. Dan hoort daarvan dus 20-40 En% te bestaan uit vet; dat zijn 400-800 kcal. Dan kun je gaan rekenen met het volgende gegeven: 1 gram vet levert 9 kcal. Dus 800/9= 88,9 gram vet. Die mag jij max per dag binnenkrijgen. Dat zegt nog steeds niet zoveel, dus gaan we eens wat vette producten invoeren in MijnEetmeter (app of website):

- 4 porties halvarine (20 gram, op 4 sneetjes brood een dun laagje)
- 1/2 avocado bij de lunch (90 gram)
- 1 eetlepel olijfolie voor de bereiding van je avondmaal (10 gram)
- 1 stuk zalm bij je avondmaal (105 gram)
- 1 handje noten als snack (25 gram)

Dat laat ons uitkomen op een totaal van 64,3 gram vet ofwel (x9) 578,7 kcal. Een nette uitkomst waar nog voldoende marge zit voor wat extra’s; een gekookt eitje, een lepel pesto en een plakje kaas bijvoorbeeld (totaal: 80 gram vet). Houd er rekening mee dat een voedingsmiddel echter nooit uit alleen maar vet bestaat (met uitzondering van boter en olie). Dus dat wil zeggen dat je met alle producten bij elkaar opgeteld hoger uitkomt in kcal, omdat  zalm nou eenmaal ook nog eiwit bevat (die 4 kcal per gram leveren) en noten ook nog een beetje koolhydraten (die ook 4 kcal per gram leveren). Snap-ie vous?

Waarom is die aanbeveling er eigenlijk, want je kunt met je glazen oog nog wel zien dat vet van alle macronutriënten de meeste kcal levert per gram (9 kcal in vet versus 4 kcal in eiwit en koolhydraten). Wil je je kcal beperken dan lijkt het dus slim om vet te schrappen van je menu. Nou nee:

- Vetten zijn essentieel voor de opname van de vetoplosbare vitamines (A, D, E en K).
- Vet geeft smaak aan je maaltijden (leg een ui onafgedekt in je koelkast en de volgende dag smaakt je boter naar ui; dat effect heeft het ook als je vet gebruikt bij de bereiding van je maaltijd: vet absorbeert en verspreidt smaak!)
- Het verzadigt; je zit vol; er kan niks meer bij. Dat idee.
- Het vertraagt de maaglediging, waardoor het punt hierboven van toepassing is.
- Daarnaast zijn er zogenaamde essentiële vetzuren, wat betekent dat ons lichaam ze zelf niet kan fabriceren door een of ander trucje. We MOETEN ze eten. Deze essentiële vetzuren zitten in onverzadigd vet. Onverzadigd vet vind je vooral in de gezondere categorie voedingsmiddelen (en niet in koek, frikadellen en chocola).

Uit verschillende hoeken worden verschillende standpunten ingenomen over het wel of niet vet- (en eiwitrijk) eten gedurende de dag. Zo zegt Ayurveda dat de grootste (en zwaarste) maaltijd het best ‘s middag gegeten kan worden, omdat onze spijsvertering dan op zijn best werkt en ‘s avonds juist liever een lichte hap. Sommige orthomoleculaire diëtisten (zoals The Green Happiness) beweren juist dat je de zwaarste (en vetste/eiwitrijkste) snacks en maaltijden zoveel mogelijk aan het einde van de dag moet eten, omdat dan alle energie naar je spijsvertering kan (en niet ook nog naar je zwoegende brein tijdens werk). Al klinken mij beide gedachtegangen logisch in de oren; het is helaas nooit bewezen. Tuurlijk, iedereen kent het inkakmoment na een dikke, vette pizza. Maar een gezonde maaltijd met wat eiwit en vet moet ons lichaam op elk moment van de dag -zonder problemen- kunnen verteren.

Mijn advies: bij elke maaltijd een beetje vet. Zodat het a) beter smaakt, b) beter verzadigt en c) je lichaam alle voedingsstoffen goed kan opnemen. Ga nooit extreem bezuinigen op je (gezonde!) vetinname. Dus neem wat noten in je yoghurt, een avocado door je sla en een dikke vleug olijfolie over je geroosterde aubergines. Matig je slechte vetten en investeer in de goeie. Koop bijvoorbeeld eens een goeie olijfolie en durf er wat geld voor neer te leggen. Niks zo lekker als een ‘extra vierge’ olijfolie voor koud gebruik!

….. En maak er bijvoorbeeld eens dit recept mee